Yin Yoga

Yin Yoga

Afgelopen 20 jaar heeft met name Paul Grilley deze vorm van Yoga weer opnieuw leven ingeblazen, door er veel over te publiceren en te laten zien dat deze vorm van yoga naast alle yang vormen een plaats verdient.

Yin Yoga richt zich op het inwerken op het connective tissue/bindweefsel. Bindweefsel maakt onderdeel uit van o.a. alle organen, spieren, botten, kraakbeen, gewrichten, pezen, bloed, lymfe en de huid. Yin is een meditatieve vorm van Yoga en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Niet alleen het bindweefsel maar ook het lichaamsveld wordt door Yin Yoga veranderd. De houdingen worden op een passieve maar toch actieve manier beoefend omdat ze langer worden aangehouden (tussen de 1 en 8 minuten).

Hiermee wordt met name het bindweefsel (ook in de spieren) opgerekt en gestimuleerd. De gewrichten worden zo beweeglijker en actiever en er ontstaat meer opening en ruimte in het lichaam.

Wat betekent Yin Yoga voor mij?

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Yin Yoga, voelde ik iets resoneren op diep niveau: dit is écht thuiskomen bij mijzelf, dít is wat ik nodig heb. 

De verstilling tijdens de houdingen, het naar binnen gaan bij mezelf, de tijd die ik kreeg om écht mijn lichaam te kunnen voelen met al de emoties die soms zo onverwacht vrijkwamen. En ook de energie die ik kon voelen stromen, inzichten die kwamen, het was magisch: hier wilde ik meer van! 

Ik nam wekelijks lessen bij mijn lieve teacher, inspiratiebron en vriendin Anuska Weijgers en ben ook de modules van Yin gaan volgen bij Emrik Suichies van het destijds Bivag instituut te Sneek (inmiddels Yin association).

 

Wat kan Yin Yoga voor jou betekenen?

Naast meer energie en een soepeler lichaam, ga je met de Yin Yoga de verstilling in, je gaat vertragen en ‘smelten’.

Bindweefstel bestaat namelijk voornamelijk uit water. En water is de grootste informatiedrager in ons lichaam. Het bindweefsel is één groot wegennetwerk van water, wat dus informatie draagt en overbrengt. 

O.a. door trauma(s), verkeerde houdingen, opgeslagen emoties, littekenweefsel, stress, ‘bevriest’ het water in het bindweefsel en ervaren we ongemak, pijn, krapte, stijfheid in ons lichaam.

Door langere tijd in een houding te zijn, breng je rek op het weefsel en ‘smelt’ het ijs waardoor je meer ruimte in je lichaam ervaart. Ook opgeslagen emoties of trauma’s krijgen de ruimte om vrij te komen en je verbind je met een groter veld van informatie om je heen.

Wees welkom

Door het beoefenen van Yin yoga kom je thuis bij jezelf. Tijdens de houdingen kun je echt verbinding maken met je lichaam, je emoties en gedachten. Ook door de rust en de verstilling kun je een ruimte ervaren die voorbij gaat aan het denken, waarbij inzichten kunnen komen die je minder makkelijk krijgt in de dagelijkse waan van de dag.

Tijdens mijn lessen wens ik jou deze verstilling en verbinding toe, het thuiskomen bij jezelf; iets wat Yin yoga voor jou kan bekekenen.

Ik nodig je van harte uit om het zelf te komen ervaren: wees welkom!